Obavezno pročitati

uputstvo za bezbedno korišćenje kampera

ONO ŠTO MORATE UVEK IMATI NA UMU:
1. NISTE POVEZANI NA HIDROELEKTRANU „ĐERDAP“
2. NISTE POVEZANI NA JAVNI VODOVOD I KANALIZACIJU
3. OVO JE KAMPER, KUĆA NA TOČKOVIMA
Kamper poseduje veliku autonomiju u snabdevanju električnom energijom i zbog toga ima određene procedure koje moraju biti ispoštovane.
Koncepcija prilikom izrade kampera je bila, potpuna autonomija, bez odlaska u kampove bez obzira na dužinu putovanja.
Naš kamper je vozilo namenjeno putovanju po raznim predelima bilo leti ili zimi.
Na putovanje mislimo na obilazak raznih predela, gradova, istoriskih i kulturnih mesta.
Zadržavanje na dan, dva tri ili četri i nastavak dalje.
Ako koristite u tu svrhu naš kamper onda nećete imati nikakvih problema u snabdevanju strujom, vodu možete naći na skoro svakoj benzinskoj pumpi a boca gasa je dovoljna za najmanje 30 dana korišćenja bez ikakve štednje prilikom rada uređaja na gas.
Ako vi podrazumevate putovanje, odlazak na plažu u nekom letovalištu, parkiranje kampera, i ostanak 15-20 dana tu bez pomeranja, onda morate paliti kampera najmanje jednom u tri dana i ostaviti da radi min. 1 sat (potrošnja vozila u stanju mirovanja je 2lit/sat), zatim odlazak do izvora za snabdevanje vodom, jer jedini način unosa vode je sa mreznog gradskog vodovoda koji ima pritisak. Voda se ne može dopuniti sipanjem iz flaše ili kanistera.

STRUJA


Glavni izvor energije je alternator vozila jačine 130A.
On puni dva akumulatora velikom snagom i brzinom.

- Baterija vozila (u daljem tekstu BV) kapaciteta 100Ah, koja služi isključivo za potrebe samog vozila i u nikakvom slučaju ne sme da se koristi za potrebe stambenog dela. Imajte na umu da ako nemate BV ne možete da pokrenete vozilo i prepušteni ste sami sebi jer niko ne može da vam pomogne. BV ne sme da se isprazni ispod 11,5V jer postoji velika verovatnoća da ne možete da upalite vozilo. Na sredini instrument table nalazi se displej na kome možete da očitate napunjenost BV, to je vrednost kada vozilo ne radi, ako je vozilo upaljeno onda na tom displeju stoji vrednost punjenja BV i ona se kreće oko 14V. Pražnjenje BV pada isključivo na vaš teret. Postoje procedure koje onemogućavaju pražnjenje BV. U donjem delu ormana pored sudopere, postoji crveni prekidač koji isključivanjem razdvaja BV od baterije stambenog dela. Prekidač mora biti isključen kada vozilo nije upaljeno više od 5 sati, tj. noću kada legnete da spavate. Isključivanjem prekidača sprečavate pražnjenje BV jer vozilo ne troši nikakvu struju pri ugašenom motoru, osim ako je upaljeno neko od prednjih ili zadnjih svetala, pokazivača pravca itd.
Ovaj prekidač mora biti uključen kada radi motor kampera jer je to jedini način punjenja Baterije Stambenog Dela!!!
Isključuje se samo kada motor duže ne radi!!!

- Baterija stambenog dela (u daljem tekstu BSD) ima kapacitet od 210AH i to su dve spojene baterije koje se nalaze ispod kreveta. BSD je tipa GEL i ne predstavlja smetnje za zdravlje čoveka jer nema nikakva isparenja za razliku od običnih akumulatora.
Šta znači 210AH?
210Ah je oznaka kapaciteta baterije i pokazuje da ta baterija može da potroši 210 Ampera za 1 sat korišćenja, ako to pretvorimo u Watt onda je to 2520W. Da bi bilo još jasnije koliko je to energije možete pogledati koliko troše pojedini potrošači koji se nalaze u stambenom delu kampera.
• Frižider...........................................................10A ili 120w
• Pumpa za vodu.................................................6A ili 72w
• Led traka iznad sudopere............................ 0,72A ili 9w
• Led traka iznad stola za ručavanje.................0,5 A ili 6w
• Led traka u tuš kabini.................................... 0,5 A ili 6w
• Svetlo iznad kreveta......................................0,25A ili 3w
• Webasto za zagrevanje vazduha*....................1,25a ili 15w
• Webasto za zagrevanje vode u bojleru*......... 1,25a ili 15w
*Webasto pored struje troši naftu iz rezervoara kampera
Kada bi sve bilo uključeno potrošnja je 20,5A ili 246w
Poređenja radi potrošnja srednjih i pozicioni svetla je 200w plus svetlo kabine 2x25w, to je više od svih potrošača u stambenom delu kampera. Zato vam skrećemo pažnju da isključite sve potrošače koji vam nisu potrebni. Kao što vidite najveći potrošač je frižider koji troši 10 ampera i kada bi ostao da radi na 12v preko noći, nekih 10 sati, potrošio bi skoro pola BSD za jednu noć. Zato obavezno isključujte frižider sa 12V jer je veliki potrošač i koristite gas za rad frižidera u stanju mirovanja. Ako su namernice dovoljno ohlađene preko dana, naša preporuka je da isključite frižider preko noći jer se tada ne otvaraju vrata i ostaće približno ista temperatura hrane koja je u njemu.
Delimično prazan akumulator koji ima napon mirovanja između 12,00V - 12,50V
Totalno ispražnjen akumulator koji ima napon mirovanja između 10,50V - 12,00V
Duboko prazan akumulator čiji je napon mirovanja ispod 10,50V
Uvek imajte na umu konstataciju br. 1 na početku ovog uputstva!!!
Kamper poseduje priključak za priključivanje kompletnog kampera na mrežni napon od 220V, on se nalazi na desnoj strani kampera ispod crnog poklopca. Priključenje se vrši pomoću specijalnog plavog konektora koji se nalazi u boksu ispod klupe kod stola za ručavanje. Spisak stvari koji se nalaze u tom boksu:
• Konektor tipa UKO
• Konektor tipa UTO
• Motalica sa produžnim kablom
• Crevo za punjenje tanka sa čistom vodom
• Fiting od ½ cola, ¾ cola i 1 col kao i konektor za punjenje vode
• Vatrogasni aparat koji je redovno atestiran i dužni ste da ga pokazete policiji
• Trougao
• Rezervne sijalice
• Reflektujući prsluk
Priključenjem kampera na mrežu dobijate napon struje 220v i to je struja opasna po život.
Struja iz mreže služi za napajanje bojlera za zagrevanje vode, frižidera i dve utičnice koje se nalaze iznad sudopere.
Struja iz mreže ne služi za napajanje svetla u kamperu, pumpe za vodu, oba webasto uređaja.
Oni se napajaju jedino na 12V tj. preko BSD!!!
- Kamper poseduje uređaj koji se zove INVERTER.
Dometic WAECO PP602 PerfectPower Inverter 12V / 550W
On služi da struju od 12V pretvori u napon od 220V. Svaki inverter ima svoju snagu i maximum napajanja nekog električnog uređaja. Naš inverter je snage 550W. To znači da ne možete fen za kosu jačine 1000 ili 2000w , peglu od 1000 ili 2000w da priključite tu jer bi najverovatnije crkao neki od uređaja. Samo uređaji do 500w, npr: televizor, Laptop računar, razne punjače (za telefone, tablete, dronove, alate itd.) Utičnica koja je napojena preko invertera nalazi se u gornjem delu ormana, ima tri gnezda za uključivanje utikača.
To je napon struje 220v i to je struja opasna po život.

VODA


Snabdevanje kampera vodom je isključivo preko vodovodne mreže koje ima bilo kakav pritisak ili slobodni pad, ali ide isklučivo preko creva i konektora koji kamper poseduje i nalaze se u boksu ispod klupe kod stola za ručavanje.
Voda se sipa u tank od INOX-a koji je izrađen u kvalitetu za prehrambenu industriju. Tank je veličine 187 lit. vode i ta voda nije za piće. Kamper poseduje pumpu za vodu koja konstantno drži pritisak kod svih potrošača vode. Prekidač za pumpu se nalazi iznad bočnih vrata kampera i prvi je gledajući sa leve na desnu stranu(VODA). Prekidač za vodu treba uvek da bude isključen kada je vozilo u pokretu. Pumpa za vodu počinje da radi kada pustite vodu na bilo koje točeće mesto i veoma je bučna, zaustavljanjem vode ona prestaje da radi i tom prilikom se ne čuje. Ako se nekim slučajem uključi pumpa za vodu a nije otvoreno ni jedno točeće mesto, onda je problem do instalacije jer negde voda curi nekontrolisano. U tom slučaju treba nazvati zakupodavca radi daljih konsultacija. Otpadna voda iz sudopere i tuš kabine odlazi u tank od INOX-a koji se nalazi ispod kampera. On je veličine 90lit. I na sebi ima slavinu-ventil od ¾ cola koji se mehanički pokreće.Ventil se nalazi ispod kampera sa leve strane i potrebno ga je otvoriti, dokle god izlazi voda i obavezno nakon toga zatvoriti jer ako je otvoren to znači da će otpadna voda curiti nekontrolisano svakoga momenta kada u sivi tank dođe bilo kakva tečnost. Postoje dva točeća mesta, jedno je u tuš kabini koja ima toplu i hladnu vodu, dok se drugo točeće mesto nalazi u sudoperi i ima samo hladnu vodu. PUNJENJE TANKA SA VODOM: Tank se puni isključivo preko creva i odgovarajućeg fitinga koji se nalazi u boksu ispod klupe kod stola za ručavanje. Priključak za punjenje je sa leve strane kampera ispod crnog, okruglog poklopca. Proces punjenja možete pratiti na dva načina i to: Prvi, pomoću merača koji se nalazi sa zadnje strane kampera neposredno pored bojlera za grejanje vode. To je providno crevo pored koga su podeoci koji pokazuju koliko je vode ostalo u tanku. Drugi, pomoću creva za odvod vazduha iz tanka(crevo za odušak). To crevo je sprovedeno ispod kombija i kada se napuni tank sa vodom, višak vode počinje da curi ispod kampera. To je znak da je tank pun vode. Raskačite creva i procedura punjenja je gotova.

GAS


Kamper poseduje kompetnu gasnu instalaciju kao i bocu za gas zapremina 10kg. Celokupna gasna instalacija i fiting je renomiranih svetskih proizvođača. Svi uređaji koji rade na gas su novije proizvodnje i rade na najnovijem standardu koji podrazumeva pritisak od 30mb. Boca ima svoj ventil koji je atestiran i nije potrebno da bude zatvoren. Pored ventila na samoj boci postoji još jedan ventil koji se nalazi ispod sudopere i on mora obavezno biti zatvoren kada je vozilo u pokretu. Crevo za gas je jarko crvene boje i na njemu se nalazi ventil za zatvaranje gasa. Nikada nemojte koristiti bilo koji uređaj koji koristi gas kada je vozilo u pokretu!!! Gasom se snabdevaju frižider i jedna ringla koja se nalazi u sklopu sudopere. Oba uređaja na gas imaju svoj upaljač, nemojte koristiti druge upaljače za paljenje tih uređaja.

UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE UREĐAJA U SKLOPU STAMBENOG DELA KAMPERA

FRIŽIDER


Ovaj uređaj je renomirane kamperske firme Waeco i zapremine je 60lit. Absorber frizideri je vrlo praktični jer ih je moguce koristiti na 12V, na 230V i na plin, Propan/Butan i upravo zbog tih raznih mogucnosti pogona, jos uvek su najrasprostranjeniji. To su bešumni uređaji jer nemaju kompresor koji pravi buku ali su daleko slabiji u hlađenju od kompresorskih frižidera. Proizvođač daje garanciju da će uređaj smanjiti temperaturu za 32C u samom frižideru u odnosu na temperaturu oko frižidera. Primer: ako je temperatura oko frižidera 50C onda će temp. u frižideru biti 18C. Nemojte zaboraviti da samo plamen hladi unutrašnost frižidera i iz tog razloga napravljenoo je puno otvora oko frižidera da bi imao bolje provetravanje. Uvek otvorite vrata sudopere ako ste u mogućnosti i da vam to ne stvara dodatne probleme. Uputstvo za korišćenje: Na levoj strani u gornjem uglu, nalazi se prekidač koji služi za odabir režima rada. Skroz gore je „0“ i označava da je uređaj van funkcije, sledeći potez je sa oznakom „utikača“ i označava da uređaj radi na 220V, sledeći potez je sa oznakom „akumulatora“ i označava da uređaj radi na 12V, poslednji potez je sa oznakom „plamena“ i označava da uređaj radi na gas. Sledeći prekidač je reostat kojom podešavate intenzitet rada i nalazi se u gornjem desnom uglu i pored njega je dugme-upaljač koje služi za paljenje frižidera na gas. Paljenje na gas vrši se na sledeći način: okrenete prekidač na oznaku „plamena“, pritisnete istovremeno je reostat kojom podešavate intenzitet rada i dugme-upaljač i držite par sekundi dok nečujete da se vatra upalila, tada pustite oba dugmeta. Praksa pokazuje da frižider ne mora da radi noću jer se tada vrata ne otvaraju i nema nekog velikog dizanja temperature, to je naša praksa a vi slobodno eksperimentišite jer nema šta da se pokvari.

BOJLER


Bojler je kapaciteta 30lit. Napravljen od INOX-a i ima ugrađeni izmenjivač toplote. Izmenjivač toplote služi da vruća voda koju zagreva Webasto za grejanje vode prođe kroz kazan sa vodom i na taj način zagreje vodu u samom bojleru. Prekidač za paljenje bojlera preko izmenjivača toplote tj. webasta za grejanje vode, nalazi se iznad bočnih vrata kampera, na njemu je oznaka „Bojler“, to je drugi prekidač gledajući sa leve na desnu stranu. Bojler ima svoj termostatski prekidač i sam će se ugasiti kada se voda u kazanu bojlera zagreje na 75C. Isto tako će se sam i upaliti kada voda padne za par stepeni niže. Iz tog razloga prekidač za Webasto obavezno mora da bude isključen!!! Ako je kamper povezan na spolni izvor napajanja onda treba koristiti bojler na 220v jer je u tom slučaju direktno povezan na struju. U tom slučaju koristite široki prekidač na desnoj strani. Na levoj strani nalazi se inikaciona lampica koja pokazuje da li bojler greje vodu.Kada je prekidač uključen a indikaciona lampice ne svetli, to znači da je bojler zagrejan do maximuma i obavezno treba ugasiti bojler. Nemojte se kupati kada je bojler upaljen!!!

WEBASTO GREJAČI


Vazdušni grejač: Air Top 2000 STC Jednostavno rešenje. Kompaktni Air Top 2000 STC vazdušni grejač je impresivan performer zahvaljujući svojoj raznolikosti i niskoj potrošnji goriva. Grejač se nalazi u podu ispod stola za ručavanje. Uputstvo za rukovanje: Veoma prosto i elegantno, okrenete termostatski prekidač na željenu temperaturu i za par sekundi grejač će početi sa radom. Prekidač se nalazi iznad kreveta pored sklopa prekidača za svetla. Pored potrošnje struje, grejač kao primarni energent koristi dizel koji crpi iz rezervoara kampera. Potrošnja goriva, regulacioni opseg 0.12 – 0.24(l / h) Morate voditi računa o količini goriva u rezervoaru jer ona ne sme biti manja od ¼ tanka. Postoji velika mogućnost da ako nestane goriva u crevu za snabdevanje grejača dođe do problema u radu. Treba samo probati više puta da se startuje grejač i on bi trebalo da proradi. Upalite i sačekate da se sam ugasi jer tom prilikom pumpa počinje da vuče gorivo koje ste sipali u tank kampera. Isto pravilo je i za vodeni grejač. Vodeni grejač: Thermo Top C/E Webasto za grejanje greje vodupreko izmenjivača toplote koji se nalazi u kazanu bojlera i na taj način zagreva vodu u samom bojleru. To mi je jedina funkcija. Prekidač za paljenje bojlera preko izmenjivača toplote tj. webasta za grejanje vode, nalazi se iznad bočnih vrata kampera, na njemu je oznaka „Bojler“, to je drugi prekidač gledajući sa leve na desnu stranu. Bojler ima svoj termostatski prekidač i sam će se ugasiti kada se voda u kazanu bojlera zagreje na 75C. Isto tako će se sam i upaliti kada voda padne za par stepeni niže. Iz tog razloga prekidač za Webasto obavezno mora da bude isključen!!! KABLOVI, ŽICE, OSIGURAČI I SVETLO Sve ovo spada u elektro šemu kampera, tj. stambenog dela kampera.