IMG-BLOG
13 Jul, 2017

Jezera u Italiji i Švajcarskoj

by Miša Janković | 23 Jul, 2018 | Italija i Švajcarska |

Prvo putovanje samo da napravimo probu kampera, da li je sve na svom mestu i da li je sve u funkciji. Odabrali smo neku bližu destinaciju a opet smo prešli 3100km i na motoru još 800km.
Kupili smo novu Yamahu Xmax 300, 5 dana pred put, stavili je na kampera i krenuli na put.
Plan je bio da provedemo 10-tak dana u tek izgrađenom kamperu i obiđemo par jezera u Italiji i Švajcarskoj. Prva stanica je bilo jezero Como na samoj granici sa Švajcarskom. Našli smo predivno mesto na nekom parkingu pored šumarka i tu se parkirali. Pošto nije bilo dosta ljudi pomerio sam kampera na samu ivicu te šumice i oduševio se pronađenim mestom za boravak. Blizo gradu i jezeru, u ladovini drveća, bez gužve i sve to besplatno, prosto za nepoverovati.

Aliii, nije bilo sve tako lepo i besplatno.
Trećeg dana slučajno smo svratili na ručak u kamper i imali smo šta da vidimo. Dvoje policiskih automobila preprečilo je kamper i to Žarndarmerija i Lokalna policija. Nakon svih mogućih provera i molbe sa naše strane, ostali su neumoljivi, morali smo da platimo kaznu za parkiranje na zelenoj površini u iznosu od 50 eura. Prebacio sam kampera samo 10 metara dalje i tu je bilo dozvoljeno parkiranje. Tom prilikom policajka mi je rekla sledeće:
Parkiranje je dozvoljeno svuda gde nema znaka da je zabranjeno. Ako otvorite tendu ili izbacite sto i stolice izvan kampera onda je to kampovanje a to je zabranjeno na parkingu. Za to opet sledi kazna. Kampuje se isključivo u kampovima a parking je dozvoljen. Zapamtite ovo jer je to zakon za sve Evropske zemlje.
Jezero Como je na samoj granici sa Švajcarskom, granica se nalizi u gradu i lako se prelazi, Milano je na 50 km od Como-a, pa smo motorom otišli da popijemo kapućino do Milana.
Na 30-tak km nalazi se Lugano i prelepo Lugansko jezero. Lugano je prelep grad, kao i sve u Švajcarskoj, čisto i uređeno, besprekorno. Postoji vidikovac na brdu Bree koje se nalazi pored Lugana. Preporučujem svima da se popnete na to brdo i vidite najlepši prirodni vidikovac na kojem sam bio.

Nakon par dana prebacili smo se na jezero Garda, parking našli odmah pored zabavnog parka Muvieland, pored restorana koji je svako veče imao živu muziku, tako da smo mogli sve lepo da vidimo i čujemo. Jezero Garda je poznato i po zabavnom parku Gardaland koji smo posetili već dva puta na našim prošlim putovanjima. Verona, grad ljubavi, nalazi se na 20-tak km od jezera.

Uglavnom dosta zanimljivih stvari možete videti i obići u toj regiji a nije baš mnogo daleko od Beograda.
Pogledajte video na našem Youtube kanalu koji smo napravili pred doručak pored reke Save u Sloveniji.