IMG-BLOG
15 Juli, 2023

Putovanje oko Pirinejskog poluostrva kamperom

by Miša Janković | 15 Juli, 2023 | Putovanje oko Pirinejskog poluostrva kamperom |


Na ovom putovanju obišli smo 4 od 5 država koje se nalaze na Iberijskom ili Pirinejskom poluostrvu. Francuska Serdanja, Andora, Španija i Portugalija, Gibraltar nismo obilazili jer je potrebna Britanska viza koja je papreno skupa i ne isplati se uzimati jer faktički možete videti celu državu ako se samo vozite po graničnoj liniji. Ako pustite dobar dron onda je slika upotpunjena bez odlaska na Gibraltar. U svakom slučaju kada nam budu ukinuli te besmislene vize mi ćemo obići i ovu malenu državicu.


Krenuli smo uobičajenom rutom za taj deo Evropskog kontinenta, preko Hrvatske (Podravskom magistralom), zatim po Sloveniji bez autoputeva do Nove Gorice u Italiji. Obično a i sada plan je doći do Slovenije, prespavati na granici i preko dana odvoziti deonicu kroz jednu od najlepših država na svetu(bar mi mislimo da je tako)


Par sati vožnje kroz Sloveniju, poseta outletu Noventa di Piave ili Palmanova, pa tu negde prespavati ili se odvesti do Lido di Jesolo kod Venecije i iskoristiti jedan dan za kupanje u italijanskom Jadranskom moru.


Kako mi ne vozimo plaćenim autoputevima a u zadnje vreme izbegavamo i neplaćene autoputeve, imate izbor da italijansku čizmu pregazite na dva načina, jedan je preko Alpa i to preko Verone, Milano, Torino do skijališta Montgenèvre koje se nalazi na samoj granici Italije i Francuske i dalje nastavite nestvarno lepim predelima do granice sa Španijom ili


da preko Kremone, Alaksandrije dođete do Imperije i Ligurskog mora i dalje nastavite uz samu Azurnu obalu do Španske granice.


Oba puta su nestvarno lepa i zanimljiva i treba ih koristiti naizmenično za svako putovanje na ovu destinaciju.


Mi smo se odlučili da na početku putovanja idemo preko Alpa jer smo već jednom prolazili ovim putem i bilo je baš, baš lepo a Azurnu obalu smo ostavili za kraj ako budemo želeli da se još koji put osolimo u Sredozemnom moru.


Desetak sati vožnje je trebalo da se parkiramo pored reke Save u Čatež na Savi.Tu smo prespavali prvu noć na našem putovanju a i prvu noć u novom kamperu.


Ujutro posle prve kafice sačekalo nas je iznenađenje, frižider je prestao da radi, katastrofa, temperature dolaze i prelaze 35stepeni a ne radi frižider. Dilema da li da se vratimo ili da nastavimo i popravimo frižider negde u Sloveniji, ali nedelja je najveći problem jer u Slo ništa ne radi nedeljom. Krećemo prema Ljublani jer tamo imamo dosta poznanika koji bi mogli da pomognu a i ja ću negde u nekoj ladovini da ga skinem i da pogledam o čemu se radi. Nakon Novog Mesta prvi parking u debeloj ladoviniIMG-BLOGKada sam ga skinuo imao sam šta da vidim, kontakti od strije na motoru su potpuno izgoreli jer kontakt nije bio dobro stavljen. Nekako sam se snašao i bezbedno povezao kabl sa frižiderom ali zbog te greške je crkao termostat, tako da frižider je radio bez prestanka, ali je radio i hladio. U toplim danima nije baš zgodno da frižider konstantno radi p smo morali noču da ga gasimo. Sve u svemu nastavili smo dalje pa šta bude, biće.


Nastavljamo put preko severne Italije do početka Alpa gde su nas sačekale baš prijatne temperature oko 20 celzijusa.


Na putu kroz Francuske Alpe ima dosta parkinga gde možete da se odmorite i prespavate. Ima i dosta uvučenih mesta u predivnoj prirodi pored neke rečice ili potoka gde možete da zapalite roštilj i napravite pauzu za ručak ili večeru.


IMG-BLOG
Francuski alpi su izuzetni za putovanje kamperom. Postoje mnoge atrakcije koje možete obići, uz put imate mesta za rafting na reci Durance kao i mnogobrojni sportovi na vodi. Mesto je Saint-Clément-sur-Durance. Dvadesetak kilometara odatle je veštačko jezero Lac de Serre. Prelepa priroda sa desetinama kampova i stotinama kampera, biciklista, bajkera koji se vide na svakom koraku. Mi smo već bili ovde pre dve godine i zato nismo mnogo se zadržavali. Svaka preporuka za ostati i par dana kako bi uživali pored jezera.Iz Francuske smo direktno ušli u Andoru i stigli do glavnog grada Andorra la Vella. Na granici Francuske i Andore je skijalište Font-Romeu Pyrenees 2000, uz put su parkinzi sa vidikovcima i pravo mesto za pauzu za ručak. Par sati zadržavanja da se prošetamo po Andori, kupimo malo cigara, naspemo gorivo koje je jeftinije nego u Francuskoj i Španiji i nastavljamo dalje.Sledeća destinacija je Pamplona a na putu do tamo nama je bilo zanimljivo putovati pored reke El Segre i gledati i odmarati se u lepoj prirodi. Dosta ljudi koji su došli na rafting pa smo snimili baš jednan takav događaj.
Iako smo se trudili da stignemo na čuveni festival, zakasnili smo za 6 dana.

IMG-BLOGPoseta koridi je obavezna jer je to ipak najpoznatija atrakcija Pamplone, odmah zatim je Ernest Hemigvej, čuveni pisac koji je u nekoliko navrata boravio u ovom gradu i učinio ga svetski poznatim. Čak je jedan roman "Fiesta" posvetio baš koridi i Pamploni. Iako smo već bili u Seviljskoj koridi morali smo i ovu da posetimo jer nam se učinila nekako posebnom.Nama se Pamplona našla na putu jer smo na samom vrhu Pirineja presecali to poluostrvo pa smo na putu od Mediterana do Atlantika obišli Andoru, Pamplonu i izašli na Bilbao.
Namera je bila da napravimo pun krug oko Španije i Portugalije, tako da smo živopisnom obalom Biskajskog zaliva vozili sve do La Korunje. Moram da kažem da u Julu 2023 u vreme nepodnošljivih vrućina u Evropi, u La Korunji je bilo prijatnih 20-tak stepeni, na granici da palimo grejanje preko noći, o kupanju nije bilo ni govora.Žena je već počela da gunđa što nismo išli u Grčku da se kupamo ko ljudi.